Schrijf je in voor de maandelijkse inspiratie mail: The Entrepreneurial Playbook

Oefening voor een frisse start van je dag

By Rosa Hoynck – van Papendrecht

 
Ik heb er al eens vaker over geschreven, maar een ochtend routine vind ik heel belangrijk om meer helderheid, rust en ontspanning in mijn dag te ervaren. Deze routine is altijd in beweging, omdat ik vind het heel fijn om nieuwe dingen en oefeningen uit te proberen van tijd tot tijd.

Een van de tips die ik onlangs in mijn routine heb opgenomen en die voor mij echt het verschil heeft gemaakt, is de “meet Becky” oefening van Mo Gawdat. Vooral op dagen dat ik veel in mijn hoofd zit.

Meet Becky

Je gaat zitten en stelt de timer in op bijvoorbeeld 10 minuten. In die 10 minuten ga je alles opschrijven wat er in je gedachtes zit. Zonder oordeel. In dit proces geef je je brein een andere naam, bijvoorbeeld Becky. Zo komt er iets meer afstand tussen jouw gedachten en jezelf. Je vraagt ‘Becky’ wat ze graag tegen je wil zeggen en schrijf vervolgens iedere gedachte op. Na de gedachte bedank je Becky en vraag je naar de volgende gedachte.

Dit proces herhaal je tot de timer voorbij is.


Patroon

Je gaat merken dat na een aantal gedachten, je brein dezelfde gedachtes herhaalt (als een soort ‘loop’). Die hoef je dan ook niet op te schrijven. Blijf wel het gesprek aangaan met je brein en zeg vooral “dit heb je al gezegd en dit heb ik al opgeschreven”. Na de herhaling komt er vaak een serie aan “rommel”, vaak gedachten die niet echt aardig voor jezelf zijn “je moet meer…”, “of je bent echt niet….”, etc. Dit is vaak een laatste spurt aan gedachten en daarna is het ook wel echt voorbij met nieuwe gedachten.

Niets

Na die laatste spurt van gedachten is er even niets. En dat is precies waar het over gaat. Laat je in dat niets zakken en geef je over aan volledige stilte. Dit moment is echt heel bevrijdend. Ik moet wel eerlijk zeggen dat dit er niet altijd is. Soms blijft het gewoon echt malen in je hoofd en is het lastiger om je over te geven aan dit ‘niets’. En dat is ook oke.

What’s next

Na deze oefening ga ik nog eventjes mijn rijtje aan gedachten af en omcirkel ik de gedachten die ik toch wel belangrijk vind om op te pakken. 9 van de 10 keer heb ik die al lang ergens opgeschreven, of is het een taak die al in mijn agenda staat.

Ik doe dit voornamelijk in de ochtend, en het varieert per dag of ik er veel tijd voor neem of juist helemaal niet. Wanneer ik merk dat ik in een drukke periode zit, met veel projecten en klanten tegelijk, dan weet ik dat deze oefening extra belangrijk is. Juist dan is het fijn om al je gedachten op papier te zetten. Om wat meer rust te creëren in je dag.

Deze oefening kan je ook heel erg helpen wanneer je overloopt van de creatieve ideeën voor je project en je bijna verzuipt in je eigen plannen. In het artikel ‘5 tips om je creatieve plannen van de grond te krijgen‘ geef ik hier nog meer tips en oefeningen voor. 


Wat is een routine die jou helpt om meer rust en helderheid in je dag te krijgen?

Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Wellicht dat het 1-op-1 coaching traject ook iets voor jou is. Plan een vrijblijvend (digitaal) koffie gesprek met me in om te kijken of dit bij je past. 

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
The Entrepreneurial playbook

The Entrepreneurial Playbook

Maandelijkse (gratis) inspiratie mail voor ondernemende types over (personal) branding, mindset en creativiteit en finance.

 
 
You
&Rosa merkstrateeg coaching

Zullen we even persoonlijk kennismaken?

Ik denk graag met je mee hoe jij jouw organisatie- en businessplannen verder kan brengen. Tijdens een vrijblijvende digitale koffie date maken we kennis, kletsen we over jouw business en geef ik tips.