Schrijf je in voor de maandelijkse inspiratie mail: The Entrepreneurial Playbook

5 tips om je creatieve plannen van de grond te krijgen

By Rosa Hoynck – van Papendrecht

 
Je hebt een ingeving en je weet bijvoorbeeld ineens waar je bedrijf echt voor staat. Of je hebt ineens het gevoel dat je een bepaalde service verder mag gaan uitwerken. Je voelt het borrelen, je hebt veel ideeën, je ziet het ook al voor je en je hebt heel veel zin om aan de slag te gaan…. Je hebt alleen geen idee waar je moet beginnen en wordt bijna overspoeld door je eigen ideeën. Herkenbaar?

Voor mij heel herkenbaar en eigenlijk zie ik dit bij bijna al mijn klanten gebeuren. Je visie omzetten in concrete acties is dé uitdaging. Het is de grens tussen grootse plannen maken en ook het kunnen (en willen) uitvoeren. Hoe vaak ik wel niet heb gezien dat het juist dáár, op die grens, in het water valt.

 

Nu is dit onderwerp iets te groot voor 1 artikel, maar dit zijn al een aantal essentiele tips om mee te starten.

1. Zorg voor routine

Na een pittige verhuizing, veel podcasts en gesprekken over routines en uren zelfonderzoek verder, kan ik oprecht zeggen dat dit mijn persoonlijke nummer 1 is om daadwerkelijk plannen van de grond te krijgen. Zonder ook maar een klein beetje houvast in je week, komt er (voor mij) vrij weinig van de grond. Mijn ochtend routine is heilig en ook mijn avond routine begint steeds meer vorm te krijgen. Daarnaast is sport en beweging een must. Zonder fysieke beweging (en dit kan ook yin yoga zijn), komt er mentaal ook niks in beweging.

Wat werkt voor mij?

  • Wakker worden zonder telefoon
  • Ochtend meditatie
  • Mijn dag intentie opschrijven met een lekker kopje koffie
  • Concrete focuspunten en to do’s opschrijven (agenda checken)
  • Mental braindump: zonder oordeel kort opschrijven wat er in mijn gedachtes zit
  • Einde dag weer een braindump: wat wil ik morgen oppakken?
  • Na 21:00 geen telefoon meer
  • Minimaal 2 a 3x sporten in de week
  • Weekindeling: zodat ik weet welk project/taak ik op welke dag oppak.
  • Catch-up met gelijkgestemde: co-working plek 1 a 2x per week en om de week een incheck moment met mede ondernemer in hetzelfde werkveld.

2. Ga zitten en begin…

Wachten tot je inspiratie hebt is een illusie. Blok je tijd in, ga zitten en start met schrijven/ uitwerken. Om in elk geval niet af te dwalen met al je ideeën is het fijn om je doel goed voor ogen te houden: wat wil je met dit plan of idee bereiken? Formuleer dit in 1 (max 3) zinnen. Zorg ervoor dat je dit niet vanuit je eigen oogpunt opschrijft, maar juist vanuit de ontvanger/klant/stakeholder. Waar loopt de ander na dit plan mee naar huis? Wat is na afloop dé take away voor de ander geweest? Met deze centrale gedachte ga je verder in de opbouw van het project. Alles wat daar niet direct aan bijdraagt, heeft geen prioriteit;)

 

3. Creeer ‘speelruimte’

Voor mij werkt het vrij verlammend als een plan gelijk perfect moet staan. Ik heb gemerkt dat we vrij goed zijn in ideeën bedenken, en ook om het zo groots mogelijk te maken. Dat is ook zeker belangrijk, maar het kan je belemmeren in de uitvoering. Wat is voor nu haalbaar om te doen én ook leuk om mee te starten? Dit betekent niet dat je geen kwaliteit kan leveren, maar meer dat je gericht keuzes gaat maken. Zo kun je je ideeën categoriseren in:

  1. “Nice to have, maar beter voor een verbeterde editie”
  2. “Dit is een must voor mij om nu uit te werken.
4. Luister naar je weerstand

Als je na ruim 4 weken nog niks van de grond hebt gekregen, dan klopt er iets nog niet. Het heeft totaal geen zin om jezelf te gaan bekritiseren. Iets klopt gewoon nog niet. Durf je stil te staan en jezelf vriendelijk af te vragen wat er nog niet klopt? Het kan met timing te maken. Je wil het graag, maar het komt eigenlijk niet goed uit op dit moment in je leven. Dat had ik bijvoorbeeld met een retreat idee, dat was tijdens het proces van een verhuizing naar een ander land gewoon echt niet de juiste timing. Ik had er simpel gezegd de energie niet voor om dat project te dragen. Het kan ook zijn dat er nog een bepaalde onzekerheid naar boven komt die je belemmert in de uitvoering. Dan is het vooral belangrijk om je onzekerheid en belemmerende overtuigingen hierin te bevragen. Waar ben je eigenlijk bang voor? Is deze angst nog reëel? Vraag hier vooral ook hulp bij, want dit zijn lastige vragen om alleen te onderzoeken.

 

5. Kijk verder dan de vorm

Loopt het nog niet helemaal lekker in de uitwerking en heb je al het bovenstaande al geprobeerd? Dan kan het ook zijn dat je je te veel vasthoudt aan de vorm. Je hebt een format bedacht dat eigenlijk niet bij jou past, of niet past bij wat je wilt overbrengen.

Bijvoorbeeld, je hebt een e-course bedacht, maar eigenlijk is het meer een podcast format, omdat je veel liever in gesprek gaat met mensen. Of is je podcast idee past eigenlijk veel beter als workshop format. Of je bent iets alleen aan het opzetten, terwijl je dit beter met een partner of andere ondernemers kan uitwerken. Staar je dus niet blindt op de vorm, maar durf daaraan voorbij te gaan. Stel kritische vragen aan jezelf en verbreed je perspectief. En als je dit lastig vindt: zoek hier hulp bij!

Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Wellicht dat het 1-op-1 coaching traject ook iets voor jou is. Plan een vrijblijvend (digitaal) koffie gesprek met me in om te kijken of dit bij je past. 

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
The Entrepreneurial playbook

The Entrepreneurial Playbook

Maandelijkse (gratis) inspiratie mail voor ondernemende types over (personal) branding, mindset en creativiteit en finance.

 
 
You
&Rosa merkstrateeg coaching

Zullen we even persoonlijk kennismaken?

Ik denk graag met je mee hoe jij jouw organisatie- en businessplannen verder kan brengen. Tijdens een vrijblijvende digitale koffie date maken we kennis, kletsen we over jouw business en geef ik tips.